skip to Main Content

Water, de allerleukste speelplek!

Water, wie is er niet gek op? Spelen in het zwembad, in de zomer lekker op een bootje in de vijver dobberen, eendjes voeren, noem het maar op: water is de allerleukste speelplek! Helaas brengt dat ook gevaren met zich mee. Hoewel het over het algemeen goed gaat, horen en lezen we toch nog te vaak over verdrinkingen in Nederland, ook onder kinderen die zwemvaardig zijn. Protocollen aanpassen, toezicht verscherpen, een duidelijker verdeling van verantwoordelijkheden; het zijn allemaal belangrijke stappen die gezet worden om te voorkomen dat het misgaat. Maar er is nog een belangrijke factor: het zwemniveau.

Blijven oefenen

Het behalen van een zwemdiploma is natuurlijk een prachtige prestatie. Om ook de komende jaren nog steeds zo goed te blijven zwemmen, is het wel nodig om regelmatig te oefenen. Uit ervaring blijkt namelijk dat de zwemvaardigheid en -conditie snel weer achteruitgaan, zeker als iemand op jonge leeftijd een diploma heeft gehaald. Regelmatig zwemmen om de vaardigheden op peil te houden is dus belangrijk, in sommige situaties zelfs van levensbelang!

Diploma niet voor elke situatie

Tegelijk overschat menigeen de vaardigheden die bij de verschillende zwemdiploma’s horen. Na het B-diploma stoppen ouders de zwemlessen; soms zelfs al na het A-diploma. Dat deze diploma’s lang niet in elke situatie voldoende zwemvaardigheid garanderen, wordt duidelijk uit de normering van de Nationale Raad Zwemveiligheid:

  • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
  • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
  • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en voor open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten – de zee uitgezonderd. Met een C-diploma diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Inzicht met APK bij Duikerdel

Zwembad Duikerdel wil dat kinderen veilig kunnen spelen in en om het water. Daarom bieden we het APK zwemmen, een test die gericht is op de zwemvaardigheid. Hiermee meten we het niveau van de deelnemer. Op basis van de test geven we, indien nodig, een advies op maat om de zwemvaardigheid te vergroten. Met helder inzicht in de vaardigheden van uw kind, is beter in te schatten wat wel en niet verantwoord is. Zo zorgen we dat water de allerleukste speelplek blijft!

Vervolg

Mocht uit de test blijken dat er deelnemers zijn die een aantal lessen nodig hebben om de zwemvaardigheid te vergroten dan wordt er naast het behalen van een extra zwemdipoma ook een clinic aangeboden. In deze clinics wordt er getraind op de onderdelen van de test waardoor zowel de conditie als de vaardigheid op een leuke manier wordt geoefend.

De test

De test neemt een uur in beslag, inclusief het advies. Voor de test is er een gedeelte dat moet worden afgelegd met kleding en zonder kleding. Er wordt gezwommen in badkleding met hieroverheen een lange broek, een shirt met lange mouwen, een jas met lange mouwen, sokken en schoenen (geen surfschoenen).

 

Kosten en inschijven voor het APK zwemmen

De kosten voor deelname aan het APK zwemmen is € 15,- te betalen voorafgaande aan de test.

Klik hier om in te schrijven voor het APK zwemmen!

Er is momenteel geen APK zwemmen!

Back To Top
X