skip to Main Content

Zwemlessen aan speciale kinderen

Voor kinderen met een beperking is het mogelijk om onze zwemlessen aan speciale kinderen te volgen. Wij doen dit in de vorm van spel en plezier, met individuele begeleiding. De lessen worden gegeven door gecertificeerde zwemonderwijzers, die speciaal zijn opgeleid om lessen te verzorgen aan deze groepjes kinderen. Per groepje worden er maximaal 3 kinderen geplaatst. Voor deze kleine groepjes geldt een aangepast tarief.

Voor veel kinderen met autisme is het lastig om geschikte zwemlessen te vinden die aangepast zijn aan hun behoeften. Zij moeten het eigenlijk eerst ervaren en zien wat er gebeurt. Autisme is niet zichtbaar aan het uiterlijk van een kind. Juist voor kinderen met een normale of zelfs hoge intelligentie is het lastig om een goede aansluiting te vinden met het bestaande aanbod. Zij kunnen zich vaak niet goed handhaven zonder ondersteuning in een ‘gewone’ zwemles. Kinderen met een verstandelijke beperking zoeken dikwijls de aansluiting bij activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Kinderen met een lichte verstandelijke beperking willen hier niet altijd gebruik van maken en zoeken toch naar mogelijkheden in het reguliere circuit.

Kinderen met autisme hebben een stoornis in de prikkelverwerking. Dit betekent dat zij vaak moeite hebben om meerdere handelingen tegelijk te doen. Een opdracht opvolgen en die tegelijkertijd uitvoeren is vaak moeilijk. Ook meerdere handelingen tegelijk doen, is vaak lastig. Omgaan met onverwachte prikkels is voor veel kinderen lastig. Zij verliezen snel het overzicht en haken af. De informatieverwerking gaat vaak ook trager. Dit kan voor veel frustraties zorgen. Kinderen met autisme hebben hun begeleiders nodig om ze bij de les te houden.

Eén van de lesgevers verwoordt het als volgt:‘Je moet steeds benoemen als iets anders gaat, en eigenlijk ook als de dingen net zo gaan als de vorige keer. Dat weten ze niet vanzelf.’ Vanwege de vaak anders verlopende prikkelselectie en – integratie zie je dat veel kinderen met autisme moeite hebben met een soepele motorische coördinatie. Zij moeten nieuwe vaardigheden in kleine stapjes aanleren. Hiervoor hebben zij veel training nodig. Op den duur slijten de handelingen in en als ze de activiteiten blijven doen, gaat het meer vanzelf.

Voor vragen en informatie kunt u contact op nemen met onze coördinator Carla Meissen.

Lestijden groepjes Speciale kinderen
Maandag Niveau’s
18.00-18.30 uur 0, 1, 2 en 3
Woensdag
15.00-15.30 uur 0, 1, 2 en 3
15.30-16.00 uur 0, 1, 2 en 3
Donderdag
15.30-16.00 uur 3, 4 en 5
Vrijdag
18.00-18.30 uur 0, 1, 2 en 3
Back To Top
X